Betűválasztó

Betűválasztó
Milyen betűcsalád jó a névjegyeimhez?

Egy kis elméleti bevezető
A tipográfiában alapvetően háromféle betűtípust (font) különböztetünk meg:

• Talpas (serif) betűtípusok
• Talpatlan (sans serif) betűtípusok
• Díszbetűk

Ebbe a három kategóriába sorolható be az összes betűcsalád (font family). Az egyes betűcsaládokon belül pedig betűstílusokat különíthetünk el, úgy mint:

• Normál (regular)
• Dőlt (italic)
• Félkövér (semibold/semiblack)
• Kondenzált vagy sűrített (condensed)

Itt megjegyzendő, hogy a félkövér stíluson kívül egy betűcsalád tartalmazhat rengeteg különböző vastagságú betűt, például vékony (light), félvékony (semi-light), vastag (bold/black), stb.
A betűvastagság sok esetben variálható a betűstílussal, így jönnek létre a félkövér dőlt, a kondenzált félkövér, vagy akár a vékony dőlt stílusok.
Egyes betűcsaládok akár húsz-harminc különböző fontot tartalmazhatnak, melyek kreatív felhasználásával változatos, mégis egységes dizájnt hozhatunk létre.
*Az itt leírt betűtípus csoportosítást leegyszerűsítettük a könnyebb megérthetőség kedvéért. Számos csoportosítási szempont és alkategória létezik még, amelyek szerint tovább osztályozhatók a fontok.

Talpas és talpatlan betűtípusok.
A talpas és talpatlan betűtípusok.

Szókép összeállítása
Az emberi agy főleg a betűk tetejéből állítja össze a szóképet.

Na jó, de melyiket használjam a névjegykártya tervezéskor?

A betűtípus megválasztása a helyes méretválasztás mellett a dizájn elkészítésének első lépése. Mára már több tízezer betűtípusból választhatunk, ha el akarunk készíteni egy tervet. A legtöbbje az interneten megvásárolható, egy részük pedig ingyenes.
Ahhoz, hogy kiválasszunk egy betűtípust, amellyel a névjegykártyánkra írunk, sok szempontot kell figyelembe vennünk:

• Ki a célcsoport?
• A szöveg olvashatósága
• A lényeg kiemelése

Ki a célcsoport?

Minden betűtípusnak saját hangulata, "arca van", ezért nem mindegy, hogy milyen típust használunk egy ügyvédi iroda komoly arculatához vagy egy bohócdoktor vidám névjegyéhez. Nehezen lehetne egyértelműen meghatározni, hogy milyen tevékenységkörhöz, témához milyen típus illik leginkább, vagy akár azt, hogy az egyes stílusok milyen hangulattal bírnak, de talán általánosságban kijelenthetjük, hogy a talpas betűket inkább hosszabb szövegek szedésénél alkalmazzuk, ugyanis a talpas típussal szedett szöveg könnyebben olvasható.
A talpak segítik a szem "siklását" a papíron vagy a képernyőn, mivel az ember jellemzően a szavakat fogja fel vizuális jelekként és nem értelmezi a betűket önállóan.
Ha jól megválasztjuk, komolyságot, megbízhatóságot, eleganciát sugall, ugyanis 1816-ig egyáltalán nem is léteztek talpatlan betűk, így a konzervatív, hagyománytisztelő hozzáállás jellemzi ezeket a betűcsaládokat.
A talpatlan betűk a modern kor találmányai, először William Caslon nyomdájában alkottak ilyen szöveget. Olvasásuk hosszabb szövegek esetében nehézkesebb, hiszen a görbületük mértani formákra, vagy művészi ívekre vezethető vissza. A névjegykártyák tervezésénél azonban használatuk jobban indokolt, mint a talpas társaiké, hiszen egy ilyen kisméretű nyomdai anyagnál nem baj, ha az olvasó időt szán az elrendezés, a feliratok megértésére, sőt egyes tudományos felmérések szerint a megértett talpatlan szöveg jobban rögzül az olvasó agyában.
Ezenkívül az egyes betűcsaládok sok stílust is tartalmazhatnak, ezáltal egységes, mégis változatos dizájnt tudunk létrehozni.

A szöveg olvashatósága

Magától értetődő követelmény bármilyen nyomdai anyag - főleg egy színes névjegykártya - megalkotásánál. Itt több dologra is érdemes figyelni: a betűk legyenek kontrasztosak a háttérrel, azaz például egy piros hátterű névjegykártyára ne írjunk narancssárga szöveget, ne tervezzzünk nagyon kicsi szövegeket - ne zsúfoljuk túl a kártyát, a legapróbb betűméret (természetesen betűtípustól függően) se legyen 5-6 pontnál kisebb.
Az elrendezés legyen átgondolt, rendezett - az elérhetőségi adatokat igazítsuk és rendezzük egy oldalra, tartsuk be a tagolásokat és hagyjunk szellős sorközöket, amelyek megkönnyítik az olvasást.

A lényeg kiemelése
A legtöbb esetben talán érdemes megmaradni a bevált formuláknál. A legtöbb névjegynél maga a név középen van, kiemelve, nagy betűvel szedve. Alatta a titulus, kisebb betűvel, esetleg egy másik stílussal, vagy színnel. Az elérhetőségek pedig lent helyezkednek el, bizonyos esetekben két oldalra rendezve.
Az általános szabályok igen egyszerűek: A lényegesebb elemeket nagyobb mérettel, vastagabb stílussal szedjük, míg a kevésbé fontos szövegek vékonyabb és/vagy kisebb méretű betűkből álljanak.

Újítsunk, modernizáljunk...
Természetesen mint minden egyéb másra, a névjegykártya készítésre is alkalmazható az innovatív irányvonalat követő megjelenítés.
E rövid összeállítást általános tájékoztatásnak szántuk nem tévesztve figyelem elől a stílus újragondolását és kreatív alkotó szellem jelentőségét.

A talpas betűk
Névjegykártya talpas betűkkel.

A talpatlan betűk
Névjegykártya talpatlan betűkkel.

Névjegykártya díszbetűkkel
Díszbetűkkel könnyed és játékos hangulat varázsolható a névjegykártyára.
Névjegykártya betűválasztó

Egyedi névjegykártya készítés, nyomtatás - minőségi és gyors teljesítéssel, országosan bárhová!

Vélemények rólunk:
 • "Igen ritka az ilyen kedves modorú és ugyanakkor együtt gondolkodó, készséges szolgáltató! Ha nem változnak negatív irányban, amit remélek, engem 100 évig ügyfélként tudhatnak!"
  Szűr Krisztina - stílustanácsadás, stylistoktatás
  www.worldofstyle.hu

 • "A cégre, termékre, ügyintézőre 10-es skálán összességében 10+!"
  Vasutasok és Közlekedésben Dolgozók Demokratikus Munkástanácsa
  vkdm.atw.hu

 • "Nagyon köszönjük a mutatós nyomdaterméket, amely az évzáró vacsorán nagy sikert aratott! Boldog újesztendőt és Isten áldását kívánjuk!"
  Sárosiné Sárközi Andrea - Sarkad-Belvárosi Református Egyházközség
  www.reformatus-sarkadbelvaros.hu

 • "Köszönöm a gyorsaságot és a kiváló minőséget."
  Kovács Gabriella - Trendekor Kft.
  trendekor.uw.hu

 • "Első sorban a lényegre törő, letisztult honlapjuknak, másodszor a kollégájuk gyors reagálásának köszönhető, hogy Önöket választottam!"
  Gődény Gábor - Madeinart Kft.
  www.madeinart.hu

 • "Sok éve maximálisan elégedett vagyok a Névjegyexpressz szolgáltatásával. Gyorsak precízek... több nem kell! Hiba még nem volt :)"
  Both Ferenc - PlusTvNews Kft.
  www.plustvnews.com

 • "Sajnos egyre ritkábban találkozhatunk ma Magyarországon az ügyfelek maximális kiszolgálását elősegítő vállalkozásokkal, azonban az Önök Cége, szolgáltatása, üdítő kivételnek számít, mind a vevőközpontú gondolkodásmódban, mind pedig az ügyfél gyors kiszolgálásában. Ezért, Cégünk munkatársainak angol és német nyelvű névkártyáit is az Önök Cégénél tervezzük megrendelni a jövőben. A korrekt csapatuknak további jó munkát kívánok !"
  Nagy László - AWI Stahl Technológia Kft
  www.hegesztolakatos.hu

 • "Megtiszteltetés és öröm Önökkel együtt dolgozni! A munkájukat mindig kiváló minőségben és határidőre teljesítik, az egyeztetések alatt barátságosan kommunikatívak és rugalmasan kezelik a felmerült problémákat. Évek óta kiváló partnereink."
  Áts József - AbsoluteOnline Kft.
  www.okoskaja.hu

 • "Cégük megbízható, gyors, és emellett minőségi munkát végez. Többször rendeltünk már marketing anyagot, és ezután is a terveink között szerepel."
  Tilly Barbara - IT Divízió Kft.
  www.itdivizio.hu

 • "Szép, jó minőségű profi munka. Köszönjük!"
  Kósa Anita - Economic Solutions
  www.economicsolution.hu

 • "Kitűnő minőségben, és gyorsan megkaptuk a megrendelt reklámanyagainkat, névjegyeket. Eszünkbe sem jutna elpártolni ettől a csapattól!"
  Békési János - Natura-Média Kft.
  www.hazaivadasz.hu

 • "Maximálisan elégedett vagyok a cég által nyújtott szolgáltatásokkal!"
  Vajnóczki Márta - M és G Collection Kft.
  www.vajnoczkitisztitoszalon.hu

 • "Szép kivitelezés, pontos határidő betartás."
  Ötvös Diána - Meta Stúdió Optimum Kft.
  www.schooltv.hu

 • "Ezúton szeretnénk megköszönni segítőkész hozzáállásukat, valamint rendkívül gyors munkájukat. Az elkészült anyaggal maximálisan elégedettek voltunk.:)"
  Majercsin Marika - Hardtest Kft.
  www.meroeszkozbolt.hu

 • "Kiváló minõségben és kiemelkedõ gyorsasággal elkészültek a névjegykártyáim. Büszkén adom át partnereimnek. A Névjegyexpressz megbízható üzleti partner, ajánlom mindenkinek."
  Szekeres Péter - Selectronic Villamosság
  www.selectronic.hu

 • "Nagyon szép minõségben és gyorsan készítik el minden alkalommal megrendeléseimet. Mindig pontosan megértik ha valamin változtatni kívánok, és annak megfelelõen végzik a módosításokat. Szeretek Velük dolgoztatni."
  Grõger Ágota
  www.grogota.hu

A tartalommal kapcsolatban minden jog fenntartva!
Partneroldalaink:  Server Line Gyorsnyomda  •  Mappa-készítés.hu  •  Brossúra-készítés.hu  •  Prospektus-készítés.hu  •  Kártyanaptár-shop.hu