Névjegykártya méretek

Névjegy méretek
A szabványméret és a trend iránya

Mint általában a design terén, a méretezést illetően is különbözőségeket fedezhetünk fel a forgalomban lévő névjegykártyák között. Ennek két fő oka, a különböző, nyomtatott kommunikációra jellemző kultúrális szokások - azaz az egy-egy nemzetre általánosítható stílusirányzat-, illetve a megkülönböztethetőség igényének kiemelt szerepe.

Magyarországon egyaránt jelen van mindkét motiváló tényező, hiszen a nagyobb vállalatok az anyacég "üzleti" szokásait követik, a kisebbek pedig az eltérő mérettel akarnak az Uniós formák teremtette imege-nak megfelelni.
Cégünk jellemzően három méretet gyárt tömegesen. Anyagleadás menüpontunkban a normál, 90x50 mm méret helyes szerkesztését mutatjuk be.
A hazai, szabványméretnek is mondható, 90x50 mm-es névjegykártya abszolút többséget élvez. Ez a megszokott és a köztudatban is általános forma, így a névjegykártya-rendelők többsége nem is gondolkodik azon, hogy a trend irányától eltérjen.
A második legfontosabb méret, az un. EU méretű névjegykártya a maga 85x55 mm-es formájával. A köznyelv még "bankkártya" méretnek is nevezi és leginkább a közepes vállalatok közül kerülnek ki e méret megrendelői.
Harmadik – egyre népszerűbbnek is mondható – méretünk 90x55 mm nagyságú. Noha a névjegykártya megrendelések száma e méretnél mondhatni elhanyagolható az egy éves össztermeléshez mérve, ám mégis a harmadik helyet foglalja el a gyártási statisztikákban.

Láttunk már 50x50, vagy 60x60 mm méretet is, ám ezek inkább formabontó-, mint névjegy-kategóriába sorolható alakzatok. Az egyediség kifejezési igénye leginkább ezen méretekben mutatkozik meg – néha egészen ötletes módon.

Formabontás a formákkal

Az eltérő és formabontó méret okait a betűméret és színek mellett a designban is kereshetjük - nem figyelmen kívül hagyva ezek együttes, reklámpszichológiai hatását.
Igaz az is, hogy a számítástechnika robbanásszerű fejlődésével a felhasználók száma is exponenciálisan nőtt, következés képpen egyre több kreatív elme tudott bekapcsolódni a látványtervezés, stílus-teremtés folyamatába. Mindemellett a grafikai célra fejlesztett szoftverek egyre "okosabbak", szinte felkínálva a látványelemeket a névjegykártya készítés terén is.

E két tényező kombinációja olyan grafikai megoldásokat eredményez, amelyekre a nyomtatott kommunikáció terén a közelmúltban csak művészi-vonalon volt tapasztalható.
Mindebből egyenesen következik az is, hogy a látványelemek teret és összhangot igényelnek, ami ki kell, hogy hasson a tervezendő névjegykártya méretére is.
A méret egyszersmind keretbe zárja a kreatív alkotást, így a megválasztása nagyon fontos és lényeges eleme a munka megkezdésének.

Szabványos névjegykártya méret
A design a mérethez is igazodik.

Névjegykártya méretek