színtanácsadó

Színtanácsadó
A névjegykártya színei

Mi is az a szín és miért fontos ez a névjegykártyák tervezésekor?
A hétköznapi értelemben használt "szín" szó egy érzet, mely a szemünkre vetülő hiányos spektrumú fény hatására jön létre. A hiányos spektrum adódhat a tárgy színéből (azon tulajdonságából, hogy a fénynek csupán bizonyos tartományát veri vissza), a fény színétől (a vetülő fény eleve csak egy bizonyos tartományban érkezik), vagy ezek kombinációjából.
Az emberi szem háromféle színérzékelő receptorral képes megkülönböztetni ezeket tartományokat, ilyenkor az agyban színérzet keletkezik. Mivel az így létrejövő árnyalatok és színek száma jobbára végtelen, a nyomdai és a grafikai berkekben az egyes színek azonosítása szükségessé vált. A színeket több száz szempont, skála és rendszer alapján lehet csoportosítani, osztályozni és sorbarendezni.
Mi most csupán néhányra fogunk kitérni, hiszen csak a nyomdászatban és grafikai tervezésben használt színcsoportosítási rendszerek száma is több tucatot jelent.

A számítógépek, televíziók és más elektronikus eszközök kijelzője ún. additív színkeverési technológiával dolgozik. Ez azt jelenti, hogy ezen technológia három alapszínéből a pirosból (Red), zöldből (Green) és kékből (Blue) állítja elő az egyes színeket. Ez az RGB színkeverés. Ilyen módon egy számítógép csaknem tizenhét millió különböző színt is képes előállítani, azonban az emberi agy képetelen ennyi árnyalatot megkülöböztetni, így ez a szám inkább elméleti lehetőségeket ad.
A kimeneti eszközök - nyomtatók, nyomdagépek, fénymásolók - viszont teljesen más elven működnek. Ezek esetében a papírra kerülő festékek elnyelnek bizonyos tartományban érkező fénysugarakat, így a visszaverődő fény a kivont értékekkel jut a szemünkbe. Ezt hívják szubsztraktív színkeverésnek.
Ennél a módszernél is három alapszín létezik, a cián (Cyan), a bíborvörös (Magenta) és a sárga (Yellow), ehhez jön a fekete (Black), amelynek segítségével a három alapszín sötétségét befolyásolhatjuk. Ezt az eljárást hívják CMYK színkeverésnek.
Ha egy névjegykártyát tervezünk, az üres dokumentum létrehozásánál a színteret CMYK-ra kell állítanunk, hogy a nyomdagép megfelelően képezze le az általunk elképzelt színeket.

RGB színkeverési modell
Az RGB színtér additív színkeverési modellje.

CMYK színkeverési modell
A CMYK színtér szubsztraktív színkeverése.

Milyen színeket használjak a névjegykártyáimon?

Egy jól megtervezett névjegykártya rengeteget elmond a tulajdonosáról. A felhasznált színek remekül tükrözik, hogy a tervező milyennek látja a céget, vagy magányszemélyt, akinek a kártya készült. A gondosan válogatott színek a méretek és betűtípusok mellett sugallhatnak professzionalitást, vidámságot, lendületet.
Annak érdekében, hogy könnyebb legyen színeket választani, az egyes árnyalatokról rövid összefoglalót írtunk. A színek csoportosítása ezúttal a színhőmérséklet alapján történik. Ebből a megközelítésből három csoportot különböztetünk meg:

• Meleg színek
• Hideg színek
• Semleges színek

A meleg színek
Ide tartoznak a piros, a narancs és a citromsárga színárnyalatai. Általában pozitív benyomást keltő színek, energikus és vidám hangulatot tudnak produkálni. A piros színről rengeteg dologra lehet asszociálni, a történelem során számos jelentés ragadt rá. Ez a vér színe, az uralkodás színe, a naplemente, a gazdagság, a szerelem, a harag színe. A névjegykáryta dizájn megalkotásánál nagyon erős elem tud lenni, szenvedélyes, lobogó árnyalat.
A narancs is nagyon meleg szín, igen egzotikus hangulata van, energetikus és látványos. Hívogatobb és kevésbé erőszakos, mint a piros, mégis elég jól vonzza a tekintetet. Névadó gyümölcse miatt a vitalitás jelképe lehet.
A citromsárga fő szín. Egyike a legfényesebb és leginkább energetikus színeknek. A napsütéssel, boldogsággal párosíthatjuk. Negatív szempontból gyakran irigységet, csalást, gyávaságot társíthatunk a jelentéséhez.

Komplementer színpárok
Pár péda a komplementer színpárokra.

Komplementer színek
A komplementer színek jól kiemelik egymást.

A hideg színek
Ebbe a csoportba a zöld, a kék és a lila árnyalatai tartoznak. Kevésbé energergetikusak, inkább megnyugtató és természetközeli színek.
A kék nagyon népszerű szín, rengetegen aposztrofálják a kedvencükként. Felelősséget és nyugalmat áraszt, asszociálhatunk a tenger és az ég végtelenségére a kékről.
Egy névjegykártyán nagyon nagy jelentősége van a kék szín telítettségének, hiszen egy világoskék egészen mást jelenthet, mint egy sötét árnylat.
A zöld az a szín, amelyből az emberi szem a legtöbb árnyalatot képes megkülönböztetni. Ez arra vezethető vissza, hogy az ember természetközelben fejlődött ki, így a fák, a növények sokféle zöldjére érzékeny lett a szem.
A lila mindig is a királyok színe volt. Luxust, jólétet tükröz, halványabb árnyalata a romantikával hozható összefüggésbe. Néhol a gyászt vagy a megbánást jelképezi, néhol pedig kreativitás és jó képzelőerő szimbóluma.

A semleges színek
A fekete, a fehér, a barna, és a szürke. A semleges színeket leggyakrabban háttérként használjuk. Önmagukban nem túl erősek, csak ritka esetben használjuk önmagukban őket. Komoly, tipográfiára épülő dizájnoknál, a színharmóniákat mellőzni szokták: itt az alakzatokkal, az elrendezéssel lehet tagolni a tervet.
A semleges színek nagy befolyással vannak az őket körülvevő hideg és meleg színekre.

Összefoglalás

Az eddigi leírások csupán asszociatív játéknak tekinthetők, ha figyelembe vesszük, hogy együtt több színt is szoktunk alkalmazni a névjegykártya készítés során. Milliónyi árnyalat milliónyi kombinációja megszámlálhatatlan hangulatot eredményezhet, melyek segítségével egyedi dizájn készíthető. Léteznek ugyanis olyan színpárok, amelyeket ha egymás mellett használunk, érdekes eredményt kaphatunk. Ilyenek például a komplementer, vagy kiegészítő színek, amelyeket egymással keverve a szürke valamelyik árnyalatát kapjuk. Ezek nagyon erős hatást keltenek egymás mellett. Óvatosan kell velük bánni, akkor érdemes ilyet tervezni, ha valamit nagyon hangsúlyosan akarunk feltüntetni névjegykártyánkon.
Érdemes természetesen a betűk színére is odafigyelnünk. Nem mindegy milyen színnel írunk egy homogén felületre, vagy egy sok színből álló kép háttérre. Ha kipróbáltuk a világos és sötét betűszíneket is egy háttéren és egyik sem mutat jól, akkor érdemes a betűk árnyékvetésével próbálkozni.
A legtöbb grafikai program már képes létrehozni ilyen árnyékokat. A színhűség érdekében mindig vizsgáljuk meg, hogy a CMYK összetevők összege nem haladja-e meg a kétszáz százalékot. Ebben az esetben ugyanis a nagy festékterhelés betű-bezáródást vagy egyéb problémát - pl. kontraszt-vesztést is eredményezhet.

Színtér összehasonlítás
Az RGB színtérben tervezett munkák láthatóan fakóbb képet eredményeznek majd a nyomtatás során.

Névjegykártya színtanácsadó

Egyedi névjegykártya készítés, nyomtatás - minőségi és gyors teljesítéssel, országosan bárhová!

Vélemények rólunk:
 • "Igen ritka az ilyen kedves modorú és ugyanakkor együtt gondolkodó, készséges szolgáltató! Ha nem változnak negatív irányban, amit remélek, engem 100 évig ügyfélként tudhatnak!"
  Szűr Krisztina - stílustanácsadás, stylistoktatás
  www.worldofstyle.hu

 • "A cégre, termékre, ügyintézőre 10-es skálán összességében 10+!"
  Vasutasok és Közlekedésben Dolgozók Demokratikus Munkástanácsa
  vkdm.atw.hu

 • "Nagyon köszönjük a mutatós nyomdaterméket, amely az évzáró vacsorán nagy sikert aratott! Boldog újesztendőt és Isten áldását kívánjuk!"
  Sárosiné Sárközi Andrea - Sarkad-Belvárosi Református Egyházközség
  www.reformatus-sarkadbelvaros.hu

 • "Köszönöm a gyorsaságot és a kiváló minőséget."
  Kovács Gabriella - Trendekor Kft.
  trendekor.uw.hu

 • "Első sorban a lényegre törő, letisztult honlapjuknak, másodszor a kollégájuk gyors reagálásának köszönhető, hogy Önöket választottam!"
  Gődény Gábor - Madeinart Kft.
  www.madeinart.hu

 • "Sok éve maximálisan elégedett vagyok a Névjegyexpressz szolgáltatásával. Gyorsak precízek... több nem kell! Hiba még nem volt :)"
  Both Ferenc - PlusTvNews Kft.
  www.plustvnews.com

 • "Sajnos egyre ritkábban találkozhatunk ma Magyarországon az ügyfelek maximális kiszolgálását elősegítő vállalkozásokkal, azonban az Önök Cége, szolgáltatása, üdítő kivételnek számít, mind a vevőközpontú gondolkodásmódban, mind pedig az ügyfél gyors kiszolgálásában. Ezért, Cégünk munkatársainak angol és német nyelvű névkártyáit is az Önök Cégénél tervezzük megrendelni a jövőben. A korrekt csapatuknak további jó munkát kívánok !"
  Nagy László - AWI Stahl Technológia Kft
  www.hegesztolakatos.hu

 • "Megtiszteltetés és öröm Önökkel együtt dolgozni! A munkájukat mindig kiváló minőségben és határidőre teljesítik, az egyeztetések alatt barátságosan kommunikatívak és rugalmasan kezelik a felmerült problémákat. Évek óta kiváló partnereink."
  Áts József - AbsoluteOnline Kft.
  www.okoskaja.hu

 • "Cégük megbízható, gyors, és emellett minőségi munkát végez. Többször rendeltünk már marketing anyagot, és ezután is a terveink között szerepel."
  Tilly Barbara - IT Divízió Kft.
  www.itdivizio.hu

 • "Szép, jó minőségű profi munka. Köszönjük!"
  Kósa Anita - Economic Solutions
  www.economicsolution.hu

 • "Kitűnő minőségben, és gyorsan megkaptuk a megrendelt reklámanyagainkat, névjegyeket. Eszünkbe sem jutna elpártolni ettől a csapattól!"
  Békési János - Natura-Média Kft.
  www.hazaivadasz.hu

 • "Maximálisan elégedett vagyok a cég által nyújtott szolgáltatásokkal!"
  Vajnóczki Márta - M és G Collection Kft.
  www.vajnoczkitisztitoszalon.hu

 • "Szép kivitelezés, pontos határidő betartás."
  Ötvös Diána - Meta Stúdió Optimum Kft.
  www.schooltv.hu

 • "Ezúton szeretnénk megköszönni segítőkész hozzáállásukat, valamint rendkívül gyors munkájukat. Az elkészült anyaggal maximálisan elégedettek voltunk.:)"
  Majercsin Marika - Hardtest Kft.
  www.meroeszkozbolt.hu

 • "Kiváló minõségben és kiemelkedõ gyorsasággal elkészültek a névjegykártyáim. Büszkén adom át partnereimnek. A Névjegyexpressz megbízható üzleti partner, ajánlom mindenkinek."
  Szekeres Péter - Selectronic Villamosság
  www.selectronic.hu

 • "Nagyon szép minõségben és gyorsan készítik el minden alkalommal megrendeléseimet. Mindig pontosan megértik ha valamin változtatni kívánok, és annak megfelelõen végzik a módosításokat. Szeretek Velük dolgoztatni."
  Grõger Ágota
  www.grogota.hu

A tartalommal kapcsolatban minden jog fenntartva!
Partneroldalaink:  Server Line Gyorsnyomda  •  Mappa-készítés.hu  •  Brossúra-készítés.hu  •  Prospektus-készítés.hu  •  Kártyanaptár-shop.hu